World Efficiency, Onderweg naar een CO2-vrije en circulaire economie

10 November, 2015

De World Efficiency, het grootste vakevenement met oplossingen voor minder impact op natuurlijke hulpbronnen en lager koolstofverbruik, sloot de deuren van het beurscomplex Paris Porte de Versailles op 15 oktober jl. De nieuwe vakbijeenkomst bracht gedurende drie dagen een groot panel van milieuprofessionals, instellingen, energie, bouw en industrie bijeen, om hun betrokkenheid voor het behoud van hulpbronnen en het klimaat te delen. In totaal bezochten 10.472 vakbezoekers afkomstig uit 76 landen de World Efficiency.

Tijdens de officiële opening door Ségolène Royal, de Franse Minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie, werden verschillende prijzen uitgereikt en de fundamentele rol van bedrijven in de actuele energietransitie benadrukt. De organisatie van de World Efficiency is er in geslaagd om tijdens deze eerste editie een platform voor cleantech innovaties neer te zetten, gebaseerd op intersectorale samenwerking en multipolaire uitwisseling.

Het druk bezochte congres vormde het hoogtepunt van de World Efficiency, de kwaliteit van de onderwerpen en de sprekers(¹) werd enorm gewaardeerd en onderstreepte de belangstelling van professionals voor nieuwe economische modellen en oplossingen voor een beperking van de gevolgen op milieu en klimaat. Met name de interventies over belangrijke thema’s als circulaire economie en koolstofvrije bouw en transport trokken volle zalen, evenals de sessies over cleantech, hernieuwbare energie, grondstoffen en energieopslag. Diezelfde belangen werden belicht op de stands van exposanten die tijdens de World Efficiency hun innovaties presenteerden (b.v.: Environnement SA, Colas, Urmet, Assystem…) en tijdens de prijsuitreikingen.

De World Efficiency presenteerde een breed scala aan oplossingen, zowel tijdens de vakbeurs als tijdens het congres, met bijvoorbeeld verschillende collectieve paviljoens (Advancity, Axelera, Club Ademe International, KIC-InnoEnergy, Village Spatial…) die start-ups of jonge innovatieve bedrijven op het gebied van industriële ontwikkeling bijeen brachten. De eerste Eco-Innovation Summit heeft woord gehouden en onder meer gespecialiseerde marktspelers in big data voor connected cities, massieve opslag van elektriciteit of het samenbrengen van spelers uit de bosbouwsector. Dankzij de eindconferentie, bestaande uit een selectie van de oplossingen die tijdens de drie beursdagen werden gepresenteerd, werden oplossingen voor de kernthema’s zoals energie, smart grids, energie efficiënte, isolatie van gebouwen, lucht metrologie, terugwinning van materialen en engineering voor de duurzame stad gepresenteerd.

Op het gebied van multipolariteit kenden de speciale beursruimtes en internationale evenementen eveneens een groot succes. Bijvoorbeeld de actie Overzeese Gebieden waar verschillende vooraanstaande bedrijven werden verwelkomd evenals een grote delegatie van 150 burgemeesters afkomstig uit verschillende gebieden (Antillen, Frans-Guyana, Réunion,…). Zeer geslaagd was het initiatief van Nordic Effiency, bestaande uit de samenwerking van marktspelers uit vijf Noord-Europese landen, voorlopers op het gebied van efficiëntie. Eveneens de ruimte ‘Projects & Initiatives from the South’ trok veel publiek met een overzicht in nieuwe projecten in Afrika en Latijns Amerika en tenslotte stonden ook de internationale paviljoens (met name Argentinië en Korea) in de belangstelling.

De ontwikkeling van de competenties was prominent aanwezig tijdens het hele evenement, met name als het gaat om de evolutie van beroepen die verband houden met ecologische en energietransitie gebaseerd op digitale middelen.

Engineering speelde een belangrijke rol in verschillende strategieën gericht op oplossingen voor actuele maatschappelijke en industriële belangen. In de vorm van de 14e editie van de ‘meet.ING’ afspraken, heeft Syntec-Engineering het thema duurzame en connected city belicht (hernieuwbare energie, groene chemie, stedelijke logistiek, gegevensbeheer,…) en over de toepassing op internationaal niveau, met name in Afrika. Tenslotte kwamen hier bijna 1.500 studenten en jong-diplomeerden bijeen, de toekomstige kracht voor de transformatie van onze economie.

Deze eerste editie van de World Efficiency heeft tenslotte de schijnwerpers gezet op de opkomende markt voor zuinig brongebruik en laag koolstofverbruik. Het was dé gelegenheid voor alle belangrijke marktspelers om een positie in te nemen, zes weken voorafgaand aan de klimaatconferentie in Parijs. Daarnaast werd aan professionals de mogelijkheid geboden om deze oplossingen te implementeren. Een vervolg op deze ontwikkelingen is nu reeds gepland met een tweede editie van de World Efficiency, van 17 t/m 19 oktober 2017, in het expositiecomplex Paris Porte de Versailles. Met hetzelfde uitgangspunt, organiseert de World Efficiency ‘La Galerie’, van 2 t/m 9 december 2015 in het beurscomplex van Le Bourget, tijdens de klimaatconferentie COP21/CMP11.

(1) Belangrijke marktspelers waren aanwezig tijdens het congres World Efficiency, met o.a. voorzitters van de volgende belangrijke groepen: J. Birgersson (Rockwool International), M. Bouygues (Bouygues), B. Dalibard (SNCF Voyageurs), P. Darmayan (ArcelorMittal France), J.-P. Goux (Powernext), X. Huillard (Vinci), N. Jachiet (Egis), D. Lebègue (ORSE, Transparence International), J.-B. Lévy (EDF), M. Lewis (E.ON Renewables), P. Nossent (Certivea, Cerway), P. Pouyanné (Total), C. Thouvenin (Enekio), P. Varin (Areva)… ; directieleden van organisaties: A. Grandjean (Carbone 4), D. Houssin (IFPen), D. Lebègue (ORSE, Transparences International), G. Roux de Bézieux (Medef), J.-P. van Ypersele (GIEC), K. Kitamori (OCDE-Dpt Croissance verte), P. Guettier (Partenariat français pour l’eau)… ; instellingen : M.-H. Aubert (Raad voor klimaat en milieu van het Elysée), G. Giraud (AFD et CNRS), P. Pelletier (Plan Bâtiment Durable), P. Moscovici (Europese Commissie) en diverse ministers en lokale vertegenwoordigers uit verschillende landen.

World Efficiency Vakbeurs & Congres
www.world-efficiency.com


Share:

Comments are closed.