Plaatsing grootste transformator-op-zee staaltje Hollands Glorie

12 August, 2014

Nederlandse offshorebedrijven realiseren een unieke operatie op de Noordzee.

Onder regie van Seaway Heavy Lifting is ten westen van het Duitse Waddeneiland Sylt een van ’s werelds grootste zogeheten convertor platforms – een ‘stopcontact op zee’ – geïnstalleerd. Het platform SylWin alpha is gebouwd door Siemens. Het is zó groot en zwaar dat het met een ingenieuze hefmethode (de zogenaamde float-over methode) vanaf een ponton op het reeds geplaatste ‘jacket’ is getild. Deze aanpak is in de Golf van Mexico en in het Verre Oosten vaker met succes toegepast, maar op de Noordzee is het de eerste keer dat een platform van dergelijke omvang als SylWin alpha met behulp van de float-over methode is geïnstalleerd.
Seaway Heavy Lifting, dat de operatie heeft uitgevoerd in opdracht van Siemens, heeft voor deze ongebruikelijke operatie de hulp ingeroepen van Dockwise en Mammoet. Het 14.000 ton wegende platform SylWin alpha is op een ponton getransporteerd en tussen de jacket poten gevaren. Door ballasten is het platform op de poten van het jacket gezet. Dockwise was voor deze fase verantwoordelijk. Mammoet zorgt dan voor het opvijzelen naar de uiteindelijke positie op de jacket.

Het platform SylWin alpha is met een lengte van 83 meter, een breedte van 56 meter en een hoogte van 26 meter de grootste in zijn soort. Seaway Heavy Lifting heeft eerder dit jaar voor de plaatsing van het jacket gebruik gemaakt van haar kraanschip Oleg Strashnov. Ondanks het feit dat de Oleg Strashnov geldt als één van de ‘sterkste’ kraanschepen is het voor het SylWin alpha jacket niet sterk genoeg. Daarom is gekozen voor het toevoegen van extra drijfvermogen in de vorm van buoyancy tanks en het ter plaatse afballasten van de ponton. Dit is een gecompliceerde operatie waar meer dan een jaar voorbereidend werk aan vooraf ging.

Het converter platform SylWin alpha gaat fungeren als ‘stopcontact’ voor de windmolenparken DanTysk, Sandbank en Butendiek, die samen goed zijn voor 240 windmolens en een opgewekt vermogen van 864 megawatt. Netbeheerder TenneT, de klant van Siemens, is verantwoordelijk voor de aansluiting van de windmolenparken op in dit geval het Duitse hoogspanningsnet. De door de windturbines opgewekte wisselstroom wordt in het platform SylWin alpha omgezet in gelijkstroom en via een 160 kilometer lange kabel over de zeebodem en een 45 kilometer lange ondergrondse kabel aan land gevoerd naar het hoogspanningsstation Büttel.

Als bijdrage aan de duurzame energie voorziening zijn er in Noord Europa al 40 offshore windparken in bedrijf, en verrijzen er nog eens 40 de komende 10 jaar. Netbeheerder TenneT legt het offshore elektriciteit netwerk aan in het Duitse en Nederlandse deel van de Noordzee waarop de windparken worden aangesloten. Nederlandse offshore bedrijven spelen een belangrijke rol bij de installatie van de windparken en het elektriciteit netwerk.

Bij de installatie van SylWin alpha is onder leiding van hoofdaannemer Seaway Heavy Lifting een groot aantal Nederlandse bedrijven betrokken. In de zomer van 2013 zijn, in samenwerking met onderzoeksinstituut Marin, uitgebreide simulaties uitgevoerd om de meest complexe aspecten van het installeren na te bootsen. Mammoet was nauw betrokken bij het transport van het jacket. Tijdens de plaatsing van het jacket door Seaway’s kraanschip Oleg Strashnov, is materieel gebruikt dat is geleverd door Cape Holland, IHC Merwede en Franklin Offshore Europe. Boskalis heeft het leeuwendeel van de benodigde pontons en sleepboten geleverd en Dockwise is verantwoordelijk voor de float-over operatie.

Jan Willem van der Graaf, CEO Seaway Heavy Lifting: “Dit is een prachtig voorbeeld van wat de Nederlandse offshore Industrie te bieden heeft aan de zich verder ontwikkelende offshore windsector. In het Nederlandse deel van de Noordzee moet in 2023 een additionele 4 gigaWatt offshore windcapaciteit worden gerealiseerd. Dit betekent installatiewerk van windparken en ook van het bijbehorende elektriciteit netwerk. Seaway Heavy Lifting en haar partners zijn er klaar voor om hun bijdrage te leveren aan deze duurzame ambitie.”
Bron: http://www.offshorevisie.nl/

FF91A6142


Share:

Comments are closed.